Vervelend: AstraZeneca levert negatieve ‘bescherming’ tegen Omikron

Geschreven Door Thierry Debels op 11 dec, 2021Deel1.973

De Britse krant Daily Mail windt er geen doekjes rond: de Britten hebben geen vaccinale bescherming tegen Omikron. Dat is ook logisch aangezien Omikron belangrijke mutaties heeft op de spike waardoor de bestaande vaccins niet veel kunnen doen.

De strategie: inzetten op de booster. Maar is dat wel verstandig? Die booster is immers gebaseerd op het oude virus uit 2019. De Daily Mail publiceert vandaag een grafiek waaruit blijkt dat burgers die eerder AstraZeneca kregen, zelfs een negatieve bescherming hebben tegen Omikron. Een negatieve bescherming betekent dus dat ze gevoeliger zijn voor Omikron.

Steven Van Gucht gisteren nog in de Kamer over Omikron: “Het valt op dat de Omikronvariant veel meer mutaties heeft dan bijvoorbeeld de Deltavariant. Het coronavirus heeft een genetische code van ongeveer 30.000 letters of nucleotiden. Bij Delta zijn er daarvan 27 veranderd ten opzichte van het originele Chinese virus. Op zich is dat niet zoveel, het gaat nog altijd maar om een beperkt aantal mutaties. Bij Omikron zijn dat er 72, bijna 3 keer zoveel.” Die analyse is overigens niet helemaal juist. Het is niet zozeer het aantal mutaties, maar de plaats waar deze mutaties plaatsvinden. Als deze bijvoorbeeld op de furine-splitsingsplaats zitten, is dat wel relevant. Anders gesteld: 1 mutatie op een belangrijke plaats kan beter zijn voor het virus (en slechter voor ons) dan 10 op een minder belangrijke plaats.

“Op de totaliteit van die genetische code blijft dat nog relatief beperkt. Ik wil dat benadrukken. We spreken hier nog altijd over het coronavirus SARS-CoV-2. Het is geen compleet nieuw virus. Het is nog altijd het coronavirus, maar wel een aparte tak van de stamboom. Rechts onderaan staan alle oude varianten, geclusterd, die wel wat op elkaar lijken. De tak die naar boven gaat, is de Omikrontak. U ziet dat die echt wel afwijkt. Dat maakt dat wij met vrij veel onzekerheden worden geconfronteerd over hoe die tak zich precies gedraagt.”