Michael Verstraeten van ‘Viruswaanzin’ reageert na beschuldiging van Marc Van Ranst

Marc Van Ranst windt flink zich op over de groep ‘Viruswaanzin’. “Complotgroepen zoals “Viruswaanzin”, geleid door Jeff Hoeyberghs en advocaat Michael Verstraeten, die oproepen tegen het dragen van mondmaskers spelen op een onverantwoorde manier met onze volksgezondheid”, klinkt het bij de viroloog.

Van Ranst verwijst daarbij naar een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat je door het dragen van een mondmasker jezelf én anderen effectief beschermt.

Michael Verstraeten contacteerde onze redactie en wenst, als woordvoerder van ‘Viruswaanzin’, te reageren op de uithaal van Vlaanderens bekendste viroloog.

Om te beginnen weerlegt hij dat Jeff Hoeyberghs lid is van ‘Viruswaanzin’. “ Jeff Hoeyberghs is geen lid van Viruswaanzin. Hij is één van de diverse experten die ons adviseren.  Waaronder ook Prof. Dr. Martin Zizi, een Belgisch epidemioloog.  Onze experten zijn geen lid van de V.Z.W.”

Mondmaskers niet verplichten

Daarnaast trekt Michael Verstraeten het bewuste onderzoek in twijfel. “De studie waarnaar Prof. Van Ranst verwijst is een schoolvoorbeeld van slechte wetenschap. Dit is een literatuurstudie over een aantal anekdotische verhalen. Er is geen studie over het effect van bijvoorbeeld leeftijd of comorbiditeiten op de resultaten en de studie is niet randomized.”

“Meer nog, het artikel is een argument om te stellen dat de mondmaskers perfect vrijwillig kunnen en niet moeten worden opgelegd: mensen die geloven dat ze werken kunnen ze perfect aandoen zal ze daar zin in hebben, om zichzelf te beschermen. De anderen moeten daartoe niet verplicht worden.”

Ten slotte stelt Michael Verstraeten dat de groep geen complottheorieën ophangt. “Wij hebben uitdrukkelijk met elkaar afgesproken dat we ons niet inlaten met complottheorieën. Marc Van Ranstbeschuldigt ons dat we complottheorieën aanhangen, maar ik zou niet weten welke . Voor ons volstaat het dat we kritiek hebben op de maatregelen en de grond ervoor.”