Ze hebben ons onze vrijheid afgenomen en we krijgen die nooit meer terug

Toen we afgelopen maart in lockdown gingen werd ons dit verkocht dat dit voor 2-3 weken ging zijn en dat dit was om de ziekenhuizen niet te overbelasten en om de ouderen en zwakkeren te beschermen. Ze stelden dit voor als iets heel nobel – wie wil niet de oude en zwakkeren beschermen – terwijl de lockdown een heel ander doel had.

Als het echt was om de ouderen en zwakkeren te beschermen, waarom werden de wzc’s dan volledig in de steek gelaten? Er waren niet voldoende mondmaskers, onvoldoende ontsmettingsmiddelen (als u überhaupt gelooft dat deze werken). De bewoners werden op een onmenselijke manier behandeld waar ze als kleine kinderen opgesloten werden in hun kamer, geen bezoek mochten ontvangen van kinderen en kleinkinderen waardoor velen wegkwijnden van verdriet en eenzaamheid. Maar hé, het was om onze ouderen te beschermen hé.

We hebben met een paar zorgmedewerkers gesproken en in ziekenhuizen een gelijkaardig verhaal: niet voldoende materiaal, niet voldoende middelen. Eén van de verhalen die ons verteld werd was van een ziekenhuiswerker die in stond voor het vuile beddengoed rond te halen. Dit beddengoed werd aanzien als uiterst besmettelijk omdat het van de bedden van covid-patiënten kwam. De enige bescherming dat die kreeg was een streep op de vloer. Tot hier mag u komen en niet verder… Want ja dat virus gaat zich echt laten tegen houden door een veiligheidsstreep op de grond hé.

Enfin, toen we een paar weken in de lockdown zaten moest die blijven duren want er was nog te veel druk op de ziekenhuizen. En de goalpost om de lockdown te beëindigen werd telkens verplaatst. Eerst in lockdown om de ziekenhuizen niet te overbelasten (iets wat in de praktijk nooit gebeurd is). Toen omdat er te veel druk op de ziekenhuizen was omdat er nog te veel mensen op intensieve lagen. En uiteindelijk omdat er toch nog te veel ziekenhuisopnames waren (over de mensen die het ziekenhuis mochten verlaten daar werd geen woord over gerept). En afgelopen zomer toen er nauwelijks nog ziekenhuisopnames en overlijdens waren schakelden ze over op het aantal besmettingen.

screenshot interactieve grafieken Sciensano


Zoals u op deze grafieken kan zien is er vanaf week 23 (begin juni) en zelfs eigenlijk daarvoor al een forse daling van het aantal nieuwe gevallen, nieuwe ziekenhuisopnames en aantal overlijdens. Als we echt in lockdown zouden gegaan zijn om de ziekenhuizen niet te overbelasten is er sinds juni geen enkele reden om de maatregelen niet terug te draaien.

Nu zal u misschien zeggen “maar de lockdown werd in mei toch beëindigd”? Om te beginnen gingen we maar voor 2-3 weken in lockdown gaan. In de praktijk heeft deze geduurd van 18 maart tot en met 4 mei. En 4 mei was slechts het begin van de exit. Het heeft geduurd tot 3 juni tot alle bedrijven terug de deuren mochten openen. Dus de lockdown van 2-3 weken heeft 2,5 maanden geduurd.

En is die echt beëindigd?

  • Overal 1,5 m afstand houden
  • Op vele plaatsen werden mondmaskers verplicht
  • Handen wassen
  • Bubbels die ons beperken in het aantal mensen dat we mogen zien
  • Strenge maatregelen voor de horeca
  • Evenementensector ligt nog steeds zo goed als plat
  • Reizen werd beperkt of gewoon onmogelijk gemaakt

Maatregelen die tot de dag van vandaag nog steeds gelden en die zelfs terug verstrengd worden.

Het reddende vaccin

Maar natuurlijk is er het al reddende vaccin. Normaal gezien duurt de ontwikkeling van een veilig vaccin minimum 5 jaar. Nu gaat men dit effe op de markt brengen op 1-2 jaar en als het nog enigszins kan het nog verplichten ook.

Dit is wat we al van in het begin te horen krijgen: we kunnen niet terug naar het oude normaal tot er een vaccin is. En zo lang dit niet op de markt is zullen we moeten leren leven met de geldende maatregelen.

En met dit vaccin is men ondertussen hetzelfde spelletje aan het spelen als met de lockdown waar de goalpost telkens opnieuw verschoven wordt. Eerst werd er gezegd dat alle problemen zouden opgelost zijn eens het vaccin op de markt zou zijn. Dus u laten vaccineren, vanaf dan ben je beschermd en zouden alle maatregelen niet meer nodig zijn. Dan zei men dat je waarschijnlijk 2 dosissen zou nodig hebben. Dus om volledig beschermd te zijn zou je kort na elkaar 2 prikken moeten krijgen. Nadien begon men te vertellen dat dit iets zou worden als bij de griep, waar je u jaarlijks zou moeten laten vaccineren. En ondertussen is het verhaaltje dat we zelfs na dat er een vaccin is we niet terug naar het oude normaal kunnen.

En dan moet het vaccin nog op de markt komen hé. Want wanneer dit gaat gebeuren dat verandert ook constant hé. Misschien eind 2020. Nadien ergens begin 2021. Nu lezen we meer en meer dat men spreekt over eind 2021. Dat wil zeggen nog meer dan een jaar deze maatregelen. En gaat dat vaccin er überhaupt ooit komen? Het covid-19 virus behoort tot de familie van coronavirussen. Men zoekt al ik weet niet hoe lang achter een vaccin tegen deze virussen en dit is nog altijd niet gevonden. In spé kan men dit dus eindeloos rekken.


Een psychologisch spelletje

Afgelopen maart is quasi gans de wereld in lockdown gegaan. Deze lockdown werd ons verkocht dat dit maar voor 2-3 weken ging zijn en dat dit was om de ziekenhuizen niet te overbelasten. In de praktijk zijn die nooit overbelast geweest en zijn er maanden aan een stuk niet voldoenden ziekenhuisopnames en overlijdens geweest om deze maatregelen te rechtvaardigen. In plaats van alle maatregelen af te schaffen werden ze nog verscherpt (avondklok, mondmaskerplicht,…).

Sindsdien is men een psychologisch spelletje aan het spelen. Het soort maatregelen die onze rechten en vrijheden langs alle kanten beperken, gaan natuurlijk nooit geaccepteerd worden mensen dit op voorhand weten. Kent u het principe van de kokende kikker? Gooi een kikker in kokend water en die springt daar direct uit. Zit die kikker in een kom water en warm die op en die blijft zitten tot die letterlijk sterft van de hitte.

En dat is precies wat men hier ook aan het doen is. We gaan voor 2-3 weken in lockdown terwijl dat 2,5 maand duurt. Nu gaf men wel perspectieven van binnenkort worden de regels versoepeld. Tegen dat het dan zo ver was werden die toch weeral met een paar weken verlengd. Tegen dat de lockdown beëindigd werd waren we een paar maanden verder. Tijdens de lockdown werden er een boel maatregelen ingevoerd. Een aantal van die maatregelen werd nadien nooit meer afgeschaft.

Eerst waren mondmaskers niet nodig want dat geeft een vals gevoel van veiligheid en beschermd niet tegen virussen. Nadien werden ze ten stelligste aanbevolen in winkels. Ondertussen zijn ze verplicht in winkels en op alle drukke plaatsen waar geen 1,5 afstand kan gehouden worden. Toen de burgemeesters meer macht kregen waren er een aantal die zelfs zo ver gingen om het mondmasker te verplichten op het moment dat je 1 voet buiten de deur zette.

Een perfect voorbeeld van doe dit psychologisch spel gespeeld wordt. Dat de mondmaskers verplicht werden was natuurlijk van in het begin de bedoeling. Alleen, mocht men dit van in het begin verteld hebben zouden mensen dat niet geaccepteerd hebben. Een mondmasker hoort gewoon niet thuis in onze westerse maatschappij. Maar men begin wel over mondmaskers te spreken om dit idee in uw hoofd te steken. Nadien raad men ze aan in winkels “als u een mondmasker draagt, is dat niet voor uzelf maar om anderen te beschermen”. Weeral een psychologisch spelletje hé: het is niet om uzelf te schermen, maar het is om andere te beschermen. Dus als u uw mondmasker niet draagt en er wordt iemand ziek dan is dat uw schuld. Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben hé moordenaar!

Dus men is begonnen met het idee in uw hoofd te steken dat u mogelijk in de toekomst een mondmasker zou moeten dragen. Nadien raadde men dit aan om in winkels te dragen. Nadien wordt dit verplicht in winkels en op veel andere plaatsen. Het verhaal van de kokende kikker. Die mondmaskerverplichting wordt beetje bij beetje opgedrongen tot het op veel plaatsen verplicht is en mensen dat gewoon accepteren want tja, het is gewoon één van de zovele kleine maatregelen (die ondertussen wel gans leven beïnvloeden). De volgende stap wordt ongetwijfeld dat dit overal verplicht wordt. En daar zijn ze ons nu al op aan het voorbereiden. Bij schrijven van dit artikel zijn er nieuwe maatregelen getroffen voor cafés die om 23u moeten sluiten, is onze bubbel verkleind naar 3 personen en waarschuwt men al dat als de situatie niet verbetert er nieuwe maatregelen nodig zijn. Overal verplichte mondkapjes zal zeker één van die maatregelen zijn.

Hetzelfde is er gebeurd met onze contacten. Eerst gingen we in lockdown. Iedereen moest in zijn kot blijven, onze sociale contacten tot een absoluut minimum beperken, van thuis uit werken indien mogelijk. Nadien kwam het systeem met bubbels waar we slechts een beperkt aantal mensen mochten contact hebben. Overal 1,5 m afstand houden, slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd toegelaten in winkels,… Ook hier worden de duimschroeven aangedraaid, om ze terug wat los te draaien, om ze terug wat vaster te draaien.

Ondertussen zijn we bijna 7 maanden verder. Net zoals het mondmasker is de 1,5 m nooit meer weg gegaan. Ondertussen is onze bubbel beperkt tot 3 mensen. Dit is de kleinste bubbel sinds het einde van de lockdown en op een ogenblik dat het aantal ziekenhuisopnames en zeker het aantal overlijdens zeer beperkt blijven. Ook hier het verhaal van de kokende kikker. Onze sociale contacten worden beetje bij beetje beperkt tot dat die er bijna niet meer zijn. We zijn niet enkel beperkt in het aantal mensen dat we in onze bubbel mogen laten, het is ook veel moeilijker om met mensen in contact te komen. Er zijn geen festivals geweest, geen evenementen, beurzen, rommelmarkten,… Overal waar je gaat moet je afstand houden. Cafés en restaurants zijn open maar met een heleboel beperkingen. En opnieuw afstand houden en met een beperkt aantal mensen rond tafel. Alle regels goed om ervoor te zorgen dat we zo weinig mogelijk contact met andere mensen hebben.


Ze hebben onze rechten en vrijheden afgenomen en we gaan die zelf moeten terug nemen

Afgelopen maanden zijn onze rechten en onze vrijheden langs alle kanten afgenomen. We zijn ondertussen 7 maand verder in een lockdown die maar een paar weken ging duren. De maatregelen die ingevoerd werden zijn nooit meer terug afgevoerd, maatregelen worden verder aangescherpt er is niet het minste vooruitzicht wanneer we onze vrijheid gaan terug krijgen.

Voor wie het nog niet duidelijk is na al wat we hier geschreven hebben: we krijgen onze rechten en vrijheden nooit meer terug tenzij we die zelf terugnemen.

Onze beleidsmakers hebben deze situatie aangetrokken om een heleboel macht naar zich toe te trekken. Eens je uw rechten en vrijheden afgeeft, krijg je die niet spontaan terug. Geloof er echt niet in dat onze beleidsmakers die macht terug vrijwillig gaan afstaan.

Vindt u ook niet dat veel van die maatregelen zo absurd zijn? Absurde maatregelen zijn heel normaal als er geen wetenschappelijke onderbouwing is om deze maatregelen in te voeren. Net zoals onze minister Vandenbroecke onlangs zei: er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor dat cafés broeihaarden zijn, maar we moeten ageren. Dus geen wetenschappelijk bewijs dat het virus hard verspreid wordt in cafés, maar we gaan die cafés toch maar sluiten.

Hoe zit het met de mondmasker denkt u? Onze virologen zegden zelf dat deze niet helpen en dat het een vals gevoel van veiligheid geeft. Waar is het peer reviewed onderzoek dat bewijst dat stoffen mondmaskers helpen om het virus te verspreiden. Als u deze per doos koopt, staat er zelfs op de doos dat deze niet beschermen tegen virussen.

Waar is het peer reviewed onderzoek dat aantoont dat 1,5 m afstand houden effectief helpt. Ook hier zie je weeral de willekeur. In sommige landen is het maar 1 meter afstand. In andere landen is het 2 meter. De laatste tijd wordt er ook meer en meer gesproken over de earosolen die zouden bijdragen aan de verspreiding van het virus. Die earosolen kunnen tot 8 meter ver vliegen. Als die earosolen effectief voor besmettingen zorgen, schaf de 1,5 m dan maar direct af want dan helpt die niet.

Dus zelfs als u niet ziek bent moet u een masker dragen, een masker waar op de verpakking zelf staat dat deze niet beschermen tegen virussen. We moeten overal onze contacten beperken en afstand houden terwijl er geen enkel sluitende wetenschappelijk bewijs is dat 1,5 m afstand houden helpt. Meer nog, als de maskers effectief zouden helpen en we dragen een masker waarom moeten we dan überhaupt afstand houden?

Dit zijn geen maatregelen om onze gezondheid te beschermen, wel maatregelen om onze rechten en vrijheden af te nemen.

Hoe krijgen we onze vrijheid terug

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Nee u moet niet op straat komen, nee u moet niet gaan betogen (wat trouwens toch niet gaat toegelaten worden). Een staatsgreep? Geweld?

Nee dat is allemaal niet nodig. Het enige wat u moet doen is stoppen om blindelings alle regels te volgen. Waarom zou u een mondmasker dragen als dit niet helpt? Als morgen iedereen stopt om blindelings de regels te gehoorzamen hebben we morgen onze vrijheid terug. En dat moet maar een klein deel van de bevolking zijn. We zijn met meer dan 10 miljoen Belgen. Als morgen 10% van de bevolking (1 miljoen mensen) stopt met de regels te volgen, mogen ze die regels direct steken waar het zonlicht niet schijnt. Als zoveel mensen de regels negeren helpt het niet meer dat andere de regels wel opvolgen. En ze kunnen onmogelijk 1 miljoen mensen een boete geven, voor de rechtbank brengen of in de gevangenis steken. De reden waarom we onze rechten en vrijheden kwijt zijn, is omdat mensen accepteren dat ze die kwijt zijn.

Maar oei, als ik plots geen mondmasker meer draag en ik hou geen afstand meer ga ik dan net niet dat virus verspreiden?

Zoals hierboven, er is geen enkel peer reviewed wetenschappelijk bewijs dat stoffen mondmaskers helpen om het virus te verspreiden. Maskers die wel helpen zijn de echte medische maskers maar die mag jan met de met niet gebruiken. Als het verhaal van de earosolen klopt zou u minimum 8 meter afstand moeten houden. Iets wat in de praktijk niet mogelijk is. Dus de 1,5 m heeft totaal geen zin.

Bovendien gaat men er met alle maatregelen er nog steeds van uit dat dit een “killervirus” is. Een virus dat veel besmettelijker is dan de griep en met een veel hogere mortaliteit. Hoeveel mensen in uw omgeving kent u die ziek zijn of ziek geweest zijn van covid-19? Hoeveel mensen kent u die hiervan gestorven zijn. We weten dat er hier een boel mensen aan gestorven zijn, en ons medeleven voor de nabestaanden. Maar als dit virus echt zo besmettelijk en vooral zo dodelijk is, zou iedereen een boel mensen moeten kennen die er zwaar ziek van geweest zijn en zouden er in alle familie coviddoden moeten gevallen zijn. Als u in uw omgeving rondkijkt zonder u te baseren op cijfers of wat u in het nieuws ziet, zal u al vlug tot de conclusie komen dat dit virus niet het killervirus zoals ze dat in de mainstream media laten uitschijnen. Dit wordt nogmaals geïllustreerd door de grafiek hierboven. Van alle mensen die positief testen is er maar een heel klein percentage dat eraan sterft. En al die cijfers zeggen niets als ze die niet in de juiste context zetten.

De dood maakt onderdeel uit van het leven. Zolang we leven zijn er doden. We kunnen niet al onze rechten en vrijheden afgeven voor een virus dat in spé in dezelfde lijn zit dan een gewoon griepvirus. Zoals we reeds schreven en zullen blijven schrijven. Neem de nodige maatregelen om de ouderen en zwakken te beschermen, behandel die met de liefde en het respect dat ze verdienen. En geef de andere mensen hun vrijheid terug.