Burgemeester in Italië voert verbod op maskers in

Vittorio Sgarbi zorgt voor opschudding: “Alleen dieven en terroristen zetten maskers op.”

De excentrieke Italiaanse kunstcriticus en burgemeester Vittorio Sgarbi veroorzaakt een sensatie. In zijn gemeenschap Sutri bij Rome heeft de kunstkenner en parlementariër een verbod ingesteld op het dragen van neus- en mondbescherming.

In de toekomst zal iedereen die “zonder noodzaak” mondbeschermers draagt in de 6000 leden tellende gemeenschap worden gestraft, volgens een bevel van de 68-jarige burgemeester. Sgarbi verwijst naar een wet uit de jaren zeventig, volgens welke niemand met een helm, masker of anderszins gemaskerd de straat op mag. Het gezicht van de persoon moet altijd herkenbaar zijn, zegt de wet van 1977 die Italië heeft aangenomen om het terrorisme te bestrijden.

“Alleen dieven en terroristen dragen maskers,” zei Sgarbi, die in zijn politieke carrière vele malen van partij is veranderd, in een persbericht. Hij is een van de scherpste critici van de hygiëne- en preventiemaatregelen die de regering rond premier Giuseppe Conte heeft genomen.

Ondanks het toenemende aantal infecties groeit de afkeer van het gebruik van mondbeschermers in Italië. Het hoofd van de rechtse partij Lega, Matteo Salvini, werd door de burgemeester van de Zuid-Italiaanse stad Benevento, Clemente Mastella, gestraft voor het niet dragen van een mondbeschermer bij een verkiezingsevenement met een grote menigte toeschouwers. In het algemeen moet men in Italië een mond- en neusbeschermer dragen in winkels, bussen, treinen, musea en theaters.