‘We moeten meer angst gaan zaaien, laat maar zien die foto’s van die kapotte longen’

Waarom feesten we thuis vrolijk verder als de horeca op slot gaat? Waarom doen we dat mondkapje niet op? Waarom kan 1,5 meter wel wat minder? Simpel: we zijn gewoon niet bang genoeg, zegt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen. ,,We moeten angst zaaien. Corona ís echt eng.”Victor Schildkamp 05-10-20, Nederland.

Hij zei het al eerder en hij blijft het zeggen, hoogleraar Jan Derksen. Nederland ziet het gevaar niet. Nederland is niet bang. En dat is eerder naïef dan stoer. ,,We hadden gewoon het angstniveau op peil moeten houden. Dat klinkt heel naar, maar dat is wat er nu ontbreekt. Jongeren zijn gaan denken, mwah, loopt zo’n vaart niet. Kijk, in het begin klopte het grote monster corona aan de deur en niemand wist wat ons te wachten stond. We kenden de enge verhalen uit de geschiedenis van de pest en van de Spaanse Griep die meer doden heeft veroorzaakt dan de eerste wereldoorlog, dus we waren ook bang voor dat enge nieuwe corona uit China. We hadden dát angstgevoel vast moeten houden.” 

© AP

‘We moeten meer angst gaan zaaien, laat maar zien die foto’s van die kapotte longen’

Waarom feesten we thuis vrolijk verder als de horeca op slot gaat? Waarom doen we dat mondkapje niet op? Waarom kan 1,5 meter wel wat minder? Simpel: we zijn gewoon niet bang genoeg, zegt hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen. ,,We moeten angst zaaien. Corona ís echt eng.”Victor Schildkamp 05-10-20, 15:42 Laatste update: 22:33

Lees ook

,,Maar wat is er gebeurd: we krijgen allerlei wisselende geluiden over mondkapjes, terwijl iedereen die een beetje nadenkt, weet dat die altijd wel een beetje helpen. We geven in Nederland regels af zonder dat we duidelijk maken waar we bang voor moeten zijn. Dan werken regels niet. We zijn allemaal zoogdieren, we willen elkaar aanraken, bij elkaar zijn, geen mondkapje dragen, we zagen mensen alleen doodgaan in verzorgingstehuizen, vreselijk allemaal. Dat willen we niet. Dus gedragen we ons daarnaar. En Nederland is toch al bij uitstek een land waar we ons niet aan de regels houden. Dat hebben we in de jaren negentig al onderzocht en toen bleek al dat bijvoorbeeld Amerikanen zich veel beter aan de regels houden dan Nederlanders.” 

Kapotte longen

Duidelijke regels maken én laten zien waar we bang voor moeten zijn. Dat is wat Derksen als oplossing ziet. En daarin gaat hij ver: laat maar zien die kapotte longen van een coronapatiënt. ,,De regering komt met een advies, dan moet het RIVM daar niet meteen achteraan zeggen dat er geen bewijs is”, zegt Derksen over de recente mondkapjesdiscussie. ,,Dat geeft geen angstig signaal af. terwijl: corona ís echt eng. Het percentage mensen dat blijvende schade aan hart en longen houdt is groot. Een op de tien, dat ís veel. Pas bij één op de honderdduizend hoef je niet bang te zijn, maar een op de tien!”

Als Gommers (in Nederland) zegt dat van bang maken de hakken in het zand gaan, heeft hij er niets van begrepen

,,Wat er nu moet gebeuren, is de beelden van de ic’s, van kapotte longen, verspreiden, niet alleen via tv maar ook via social media”, vervolgt Derksen. ,,En je moet influencers daarbij betrekken, ja, Famke Louise moet dus angst gaan zaaien. Het is ook ónbegrijpelijk dat er in het OMT geen gedragsdeskundigen zitten. Virologen hebben verstand van fysiologie en biologie maar niet van het gedrag van mensen. Als Diederik Gommers zegt dat van angst zaaien alleen de hakken maar in het zand gaan, heeft hij er niets van begrepen. Maar dat neem ik hem niet kwalijk, dat is een arts, die heeft daar geen verstand van.”