Frankrijk: geneesmiddelenbureau’s overspoeld met meldingen van bijwerkingen van vaccins

juni 4, 2021 74830

© Maryland GovPics / Flickr (CC BY 2.0)

Terwijl de politieke autoriteiten overwegen COVID-19 vaccinatie zelfs voor kinderen verplicht te stellen, worden de geneesmiddelenbureau’s overstelp met meldingen van bijwerkingen van de nieuwe mRNA-vaccins, bericht unser-mitteleuropa.com.

In april publiceerde het Franse dagblad Ouest-France, waarvan niemand kan beschuldigen dat het niet helemaal op één lijn zit met de strekking van de deugers, een artikel waarin melding werd gemaakt van een “stortvloed” van bijwerkingen:

“Het aantal meldingen van bijwerkingen van Covid vaccins neemt toe, en het regionale centrum voor geneesmiddelenbewaking (CRPV) in Tours wordt geconfronteerd met een toename van zijn activiteiten. Gezien de situatie is aan patiënten en artsen gevraagd niet alles te melden, zodat voorrang kan worden gegeven aan de ernstigste meldingen.

Eind maart had het regionale centrum voor geneesmiddelenbewaking in Tours (prefectuur Indre-et-Loire) al het equivalent van zijn totale activiteit in 2020 uitgevoerd. Zoals gemeld door France 3 Centre Val-de-Loire, hebben meldingen van bijwerkingen van vaccins tegen Covid 19, met name die waarbij AstraZeneca betrokken is, geleid tot een explosie van het aantal gevallen”, aldus de krant.

Sinds januari, aldus het artikel, heeft het centrum “1.400 meldingen ontvangen, soms meer dan 200 in een week. Een fenomeen waar het niet op voorbereid was”.

Eind mei berichtte het regionale dagblad Le Populaire du Centre, even politiek correct als Ouest-France: “Covid-19 vaccins: ongeveer 4.000 meldingen van bijwerkingen in Limousin”.

Opnieuw wordt een regionale centrum voor geneesmiddelenbewaking overspoeld door een veelvoud van bijwerkingen in verband met het vaccin:

“Sinds begin 2021 is het een ongekende toestroom voor het regionale centrum van geneesmiddelenbewaking van Limoges, dat alle meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen verzamelt. Onder hen één van de 34 Franse gevallen van atypische trombose die in verband wordt gebracht met de injectie van het vaccin van AstraZeneca.

Het regionaal centrum voor geneesmiddelenbewaking (CRPV) wordt sinds afgelopen januari overstelpt met meldingen naar aanleiding van het Covid 19-vaccin. Om precies te zijn 4.000 in vier en een halve maand (op 283.000 personen die in de Limousin een of twee doses van het vaccin hebben gekregen): een record voor deze structuur, die de meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen verzamelt en haar opmerkingen doorgeeft aan het Nationaal Agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen, het ANSM.

In normale tijden ontvangen wij ongeveer 1.200 meldingen per jaar, waarvan nauwelijks tien voor klassieke vaccins”, vergelijkt professor Marie-Laure Laroche, directeur van het centrum”, kunnen we lezen in de kolommen van Le Populaire. Wereldkampioen vaccineren voert wereldrecord dagelijkse COVID-gevallen, vereist nu eindeloos aantal Booster prikken voor verlenging van gezondheidspas voor 6 maanden

Over de verzamelde informatie vernemen we dat “van de 4.000 meldingen, het CRPV er 1.200 in de databank heeft kunnen invoeren en dat er nog 400 wachten op registratie. Het heeft nog meer dan de helft te doen”. “Ernstiger is”, zo onderstreept Le Populaire, “25% van de aangiften betreft ernstige bijwerkingen”:

“Hier heeft een kwart van de 1.600 reeds in aanmerking genomen aangiften betrekking op zogenaamde ‘ernstige’ bijwerkingen. Een vergelijkbaar aandeel als op nationaal niveau.

Onder de opmerkelijke bijwerkingen heeft het CRPV van Limoges met name een van de 34 gevallen van trombose van atypische lokalisatie (cerebraal, intestinaal) in Frankrijk geregistreerd als gevolg van het vaccin van AstraZeneca, met 11 sterfgevallen tot gevolg”.

Maar naast trombose, noemt het artikel ook andere invaliderende bijwerkingen:

“Naast dit opvallende geval zijn er andere gevolgen die niet in de bijsluiters vermeld staan: tachycardie, gordelroos, hoge bloeddruk, gezichtsverlamming, netelroos”.

In de regio Toulouse constateerde de plaatselijke krant Le Journal Toulousain op 25 mei hetzelfde met betrekking tot de COVID-19 vaccins: “De meldingen van bijwerkingen nemen explosief toe. Het regionale centrum voor geneesmiddelenbewaking van Toulouse, dat alle meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen verzamelt, heeft sinds januari vijf keer meer meldingen geregistreerd dan in normale tijden”.

Het artikel is in wezen een copy/paste van de vorige twee:

“4000 meldingen over de eerste vier maanden van 2021 aan het Regionaal Centrum voor Geneesmiddelenbewaking (CRPV) in Toulouse, dat meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen verzamelt alvorens zijn waarnemingen te melden aan het Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen (ANSM).

De stijging is aanzienlijk, het is vijf keer hoger dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. In normale tijden zijn we al overweldigd. In dit geval kunnen we net zo goed zeggen dat we nog meer overrompeld zijn en dat met dezelfde middelen”, zegt professor Jean-Louis Montastruc, directeur van het CRPV en lid van de Nationale Academie voor Geneeskunde. (…) Normaal registreert de structuur die verbonden is aan het Universitair Ziekenhuis van Toulouse gemiddeld 2100 meldingen per jaar. Daarvan houdt een klein deel verband met klassieke vaccins. Het is duidelijk dat de inentingscampagne tegen Covid-19 de oorzaak is van deze spectaculaire stijging”.